Wat is Kaviaar?

Wat is Kaviaar? - Collection200

Kaviaar, voor vele waarschijnlijk een onbekend terrein en enorm populair onder de aller rijkste onder ons. Maar wat is kaviaar nou eigenlijk, hoe wordt het gemaakt en waarom is het zo duur? Collection 200 zal het je allemaal vertellen...

Laten we beginnen met de basics

Laten we beginnen bij het begin. Zoals veel van jullie waarschijnlijk al weten gaat het om viseitjes. Hoewel het van verschillende vissoorten kan komen, komt de (echte) kaviaar toch wel van de wilde steur uit de Kaspische Zee. De zee grenst aan Rusland, Azerbeidjan, Iran en Kazachstan voorheen waren dit dan ook de grootste kaviaar producenten ter wereld. Sinds 2010 is kaviaar van een wilde steur verboden. Alle kaviaar wordt nu gekweekt op kaviaar farms, dus nu hoeft er ook geen onderscheid gemaakt te worden tussen wild kaviaar en kweek kaviaar, maar is het gewoon weer kaviaar.

Het proces waaruit kaviaar tot stand komt

Over het algemeen worden steuren geboren in bassins en daarna, als ze wat gegroeid zijn, vrijgelaten in grote meren. Daar zwemmen ze wel een tijdje in rond. Het duurt namelijk alleen al drie jaar voordat de kwekers kunnen zien wat de mannetjes en vrouwtjes zijn. Vervolgens worden de mannetjes gescheiden van de vrouwtjes en gaat het kweekproces verder in gang. Vervolgens duurt het minimaal vijf jaar voordat de vrouwtjessteur volwassen is en dus eitjes gaan ontwikkelen. Het proces waar kaviaar uit voort komt heeft dus erg veel tijd en energie nodig. Voordat de steur geoogst wordt kijken de kwekers met behulp van een echo scan of de eitjes goed genoeg zijn ontwikkeld. Een van de redenen waarom kaviaar zo duur is, omdat het ''oogsten'' van de viseitjes (kaviaar) met de hand gedaan wordt. De buik van de steur word open gesneden waar alle eitjes zitten opgeslagen de eitjes worden vervolgens uit de buikwand gehaald en gezouten hierdoor zal de kaviaar mooi glanzen en dit zal het rijpingsproces tegen gaan.

Welke soorten kaviaar zijn er?


Hoe eet je kaviaar?

Kaviaar kun je op allerlei verschillende manieren eten, maar het is gebruikelijk als tussengerecht. Het is bij kaviaar ook een stukje beleving en het verhaal wat het mooi maakt. Wij van Collection 200 eten het het liefst zo puur mogelijk, dit doen wij op de volgende manier. Pak een lepel van parelmoer of glas een metalen lepel beïnvloed namelijk de smaak van de kaviaar en dit wil je niet. Schep een klein lepeltje kaviaar op en leg het op je muis van je gebalde vuist. Vervolgens lik je het van je hand af en druk je het zachtjes tegen je gehemelte aan zodat de eitjes kapot knappen in je mond. Je hebt natuurlijk ook heel veel andere manieren hoe je kaviaar kan eten!

Leuke weetjes over kaviaar

  •  Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip.
  • Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
  • De bekende Beluga steur uit de Kaspische Zee wordt wel 9 meter lang, kan 1500 kilo wegen en wordt gemakkelijk 100 jaar. Na een jaar of twintig is een vrouwtje geslachtsrijp en kunnen de eitjes geoogst worden.

 

 


Older Post Newer Post